Αρχαιολογικό Μουσείο Κιμώλου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κιμώλου βρίσκεται στο Χωριό, απέναντι από τον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας. Στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό διώροφο οίκημα, από τα παλαιότερα του Χωριού.  Στον 1ο όροφο του κτιρίου, σε 3 αίθουσες συνολικής έκτασης περίπου 65 τετρ. μέτρων, παρουσιάζεται συνοπτικά η ιστορία της Κιμώλου. Τα εκθέματα του Μουσείου αποδεικνύουν ότι η Κίμωλος έχει «παρελθόν» πολλών χιλιάδων χρόνων και πιστοποιούν ότι η ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα στο νησί ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους, την Ύστερη Νεολιθική Περίοδο (ευρήματα στη περιοχή «Πρόβαρμα»). Η περιοχή των «Ελληνικών», με την βυθισμένη στη θάλασσα αρχαία πόλη, το σημερινό νησάκι Άγιος Ανδρέας, η ακρόπολη της αρχαίας πόλης και η ευρείας έκτασης νεκρόπολη στην υπάρχουσα παραλία και στην ευρύτερη περιοχή, έχουν δώσει τα περισσότερα ευρήματα που εκτίθενται στο Μουσείο. Ευρήματα Μυκηναϊκά, Γεωμετρικά, Αρχαϊκά, Κλασικά και Ελληνιστικά που δείχνουν ότι οι Κιμώλιοι κατοικούσαν στα «Ελληνικά», συνεχώς, για δεκάδες εκατονταετίες.

Η περιήγηση ξεκινά με εκθέματα από την, μέχρι σήμερα γνωστή, παλαιότερη κατοίκηση και φθάνει μέχρι τις μέρες μας με την συνεχή προβολή ταινίας, με εικόνες του σήμερα, από τους αρχαιολογικούς χώρους της Κιμώλου. Τα εκθέματα, τα περισσότερα τοποθετημένα σε επιτοίχιες και επιδαπέδιες προθήκες (βιτρίνες), παρουσιάζονται ανά ενότητες και ιστορική περίοδο. Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχουν, ακέφαλη γυναικεία επιτύμβια στήλη, σκαλισμένη σε τοπικό πέτρωμα, από τις παλαιότερες στην Ελλάδα (8ος π.Χ. αιώνας), ακέφαλο γυναικείο άγαλμα, ύψους 1,30 μ. (2ος αι. π.Χ.) και δύο αντίγραφα ψηφισμάτων (τα πρωτότυπα βρίσκονται σε άλλα μουσεία). Το ένα είναι η απόφαση για τον ιδιοκτήτη της Πολυαίγου (4ος αι. π.Χ.) και στο δεύτερο, μεταξύ των άλλων, εμφανίζεται η δομή και η ευμάρεια του τότε Δήμου (3ος αι. π.Χ.).

Στo Αρχαιολογικό Μουσείο της Κιμώλου υπάρχει επίσης πλούσιο εποπτικό υλικό, άριστα δεμένο με το χώρο, με φωτογραφίες των χώρων εύρεσης των εκθεμάτων, με σχέδια και επεξηγηματικές πινακίδες, με χάρτες και με κείμενα, τόσο ενημερωτικά, όσο και με αποσπάσματα εκ των όσων κατέγραψαν οι περιηγητές που επισκέφτηκαν το νησί τον 17ο και τον 18ο αιώνα.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή, 08:30-15:00

Χωριό, Κίμωλος
2287051291
2287051719