Πληροφορίες

Στο νοτιοδυτικό άκρο των Κυκλάδων και σε απόσταση αναπνοής από τη Μήλο βρίσκεται το υπέροχο νησί της Κιμώλου. Λοφώδες νησί ηφαιστειακής προελεύσεως ονομάστηκε "Αρζαντιέρα", δηλαδή "Ασημένια", από τους Ενετούς και τους Φράγκους εξαιτίας των γλυπτικών γκριζόλευκων βράχων που κοσμούν μεγάλο μήκος των ακτών της. Το πενταγωνικού σχήματος νησί έχει ενδιαφέρουσα ακτογραμμή με κολπίσκους, μικρές νησίδες, αμμουδερές και βραχώδεις ακτές, καθώς και αρκετές εντυπωσιακές θαλάσσιες σπηλιές. Η λιτή ομορφιά του τοπίου δένει απόλυτα με το διάφανο γαλάζιο της θάλασσας κάτω από το μαγευτικό φως του Αιγαίου. 
Η Κίμωλος είναι νησί με λίγους κατοίκους και περιορισμένη τουριστική ανάπτυξη. Οι οικισμοί του νησιού διατηρούν την αυθεντική κυκλαδίτικη φυσιογνωμία τους, με την Χώρα να εντυπωσιάζει με τη λιτή αρχιτεκτονική της και το ερηπωμένο πια μεσαιωνικό κάστρο της. Δεκάδες εκκλησιές βρίσκονται μέσα στα χωριά αλλά και στην ύπαιθρο του νησιού, μαρτυρώντας την σημασία της θρησκείας στη ζωή των κατοίκων. Με αφορμή τις χριστιανικές εορτές, άλλωστε, στήνονται και τα γλέντια του νησιού υπό τους ήχους της νησιώτικης μουσικής του Αιγαίου. Η Κίμωλος είναι ένας τόπος ξεχωριστός που προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες σε όσους αναζητούν την ηρεμία και θέλουν να απολαύσουν το κολύμπι σε πεντακάθαρα νερά, τις ανέγγιχτες φυσικές ομορφιές, το καλό φαγητό και βέβαια την εγκάρδια φιλοξενία των ντόπιων.
Πρόσβαση

  • Η Κίμωλος συνδέεται με το λιμάνι του Πειραιά μέσω συμβατικών και ταχύπλοων πλοίων. Η απόσταση καλύπτεται, σε 4,5 έως 7,5 ώρες, ανάλογα με το δρομολόγιο αφού, το καράβι πριν φτάσει στην Κίμωλο θα «πιάσει» Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο και ίσως Μήλο.
  • Από τα προηγούμενα νησιά, το πλησιέστερο, με κοντινότερη απόσταση τα 900 μέτρα είναι η Μήλος, η οποία διαθέτει και αεροδρόμιο. Τα δύο νησιά, Κίμωλος – Μήλος, συνδέονται καθημερινά με πολλά δρομολόγια, με ανοικτού τύπου φέρυ-μποτ, με παραδοσιακά καΐκια και ταχύπλοο ταξί, με αφετηρία την Ψάθη, το λιμάνι της Κιμώλου και κατάληξη τα Πολλώνια (Απολλωνία) της Μήλου. Χρόνος ταξιδιού, ανάλογα με το σκάφος, από 10 - 25 λεπτά.
  • Επίσης υπάρχει «εσωτερικό» δρομολόγιο πλοίου, διασύνδεσης αρκετών νησιών των Κυκλάδων, με 2 – 3 προσεγγίσεις τη βδομάδα στην Κίμωλο.